An Architectural Makeover Down Under

An Architectural Makeover Down Under

This winning bid for the redevelopment of Melbourne’s historic Flinders Street Station transforms the landmark into a modern 21st century transport hub while retaining its best known heritage features & buildings to reflect the spirit of the original design. The new social hub on the banks of the Yarra River will include a public plaza, amphitheater, marketplace, & permanent home for arts & cultural festivals, as well as a public art gallery that pays tribute to the indigenous life & culture to whom the area was significant.

0 Designer: HASSELL + Herzog & de Meuron

Obvious TAXI Station

Obvious TAXI Station

How about a taxi stand that offers a waiting lounge, office space, personal cabins for drivers, lavatory, changing room, storage area, kitchen and resting area! Sounds utopia but plausible, thanks to the universal language and modern architecture incorporated. Electrical and lighting systems are assembled within the installation floor, which is hidden, between ceiling and the roof. Moreover a system is in place to collect rainwater and use it within the infrastructure. Very Impressive!

0 Designer: Hakan Gürsu

High-security without that prison-feel

High-security without that prison-feel

UNStudio’s aim in designing the new laboratory and offices for the Japanese pharma-co Astellas in Bio Science Park was security of the scientific research center without sacrificing a pleasant, open working environment. To achieve this, the structure integrates the security concept inclusively with the frame of the building serving as an unconcealed enclosure. At the center is a courtyard surrounded by glass facades that provide sufficient daylight and transparency into each of the 3 work areas.

0 Designer: UNStudio

Dragon Scale Tower

Dragon Scale Tower

The SOHO Hailun Plaza in Shanghai is 33 stories of multicolored, multifaceted facade that moves and changes depending on the viewers position, giving it a breathing, dragon-scale like aesthetic. Located at the intersection of two metro lines, the tower and its series of smaller mixed-used pavilions direct the flow of commuters and organize outdoor space for a variety of different urban activities.

0 Designer: UNStudio

Modern Trade by the River

Modern Trade by the River

The Yongjia World Trade Centre aims to create a new image for the WTC brand as well as a unique symbol for the new riverside city of Wenzhou. Set in the dense economic zone along the coast of Southeast China, next to the Yangtze River Delta region, the riverfront landscape is the unifying element in the overall design. The 5 towers that make up the center include top-floor residences, hotel suites, shopping/commercial areas, and of course, high-end offices for trade and businesses.

0 Designer: UNStudio

Live Media Scrapers

Live Media Scrapers

The design of UNStudio’s proposal for the Central Business District in Tongzhou, China is a dynamic composition created by introducing asymmetry in plan, orientation, clustering and facade treatment. This build-up of asymmetries has a far-reaching urban effect while simultaneously relating to users on a more personal scale. Six towers form three lively groups which interact according to a layered choreography that extends both below and above the surface.

0 Designer: UNStudio

Instinctual Architecture

Instinctual Architecture

Challenged by a long list of regulations and zoning codes, the Vail House in the hilly Los Angeles neighborhood of Silverlake manages to make the most of the unique terrain and city views. While such challenges often result in drab, boring architecture, Brooks + Scarpa Architects achieves the opposite with this awesomely abstract twisted box that is seemingly a part of rather than “apart from” the natural landscape.

0 Designer: Brooks + Scarpa

Wooden Skyscraper

Wooden Skyscraper

It might surprise you to find that this 34-story residential skyscraper proposed for Stockholm’s cultural hub is composed not of steel, but almost entirely of wood! Though not often used in such vertical structures, the material was chosen for its lightness, natural climate regulation, acoustics and exposed aesthetic quality. While the exterior facade shines with glass, the full effect of the construction is felt inside where every wall, ceiling and floor is clad with natural, warm wood.

0 Designer: Berg | C.F. Møller Architects

Sides are so passé!

Sides are so passé!

The Aldar Headquarters located in Abu Dhabi stands alone as a striking modern marvel against a landscape of harsh desert and four-sided buildings. The semispherical structure is comprised of two circular convex facades linked by a narrow internal construction. The resulting clam shape has visual power that’s also symbolic of the area’s seafaring heritage and gives a renewed identity to the community. It’s atypical in every way!

0 Designer: MZ Architects

Green Gateway

Green Gateway

The latest from Maxthreads Architectural Design and Planning, this proposal for the Taichung City Cultural Center serves as a cultural hub for visitors, locals, major community gatherings, tourism, and events. An expression of the city’s appreciation for the outdoors, the open architecture and green areas make it an intersection of nature and innovative tech.

0 Designer: Maxthreads

Stealth Pavillion

Stealth Pavillion

The Stealth Pavillion is based on the concept of heterotopia, which describes spaces of “otherness” that are neither here nor there, simultaneously physical & mental, such as the space of a phone call or the moment when you see yourself in the mirror. To express this complexity, the exterior of the design takes inspiration from the radar-reflective form of the F-117 Stealth fighter. The simple, warm wooden interior with fire-pit contrasts this to create a feeling of isolation despite the pavilion being open-aired.

0 Designer: Paul Segers

Musical Stairs

Musical Stairs

Leander Angerer and David Ross’ revamp of this late Victorian staircase introduces subtle modern touches to accentuate the classical style. Tennis racket string sewn into the handrail replaces the banisters while a floating marble plinth replaces the first step. Other extraneous parts were taken away and hand-modified to give it a lighter, renewed aesthetic. Not only nice to look at, the strings can also be plucked, turning the house itself into a giant musical instrument!

0 Designers: David Ross & Leander Angerer

Urban Green Zone

Urban Green Zone

The area on this map, called Madla-Revheim, is the main developmental edge of Stavanger, Norway for which MVRDV and Space Group seek to implement 4000 housing units on the 780 acres site. The sector focuses housing, transportation systems and public spaces around a green center for cultivation and livestock raising. Situated at the point where urban meets rural, the area aims to be one of the first modern models for sustainable growth within metropolitan areas.

0 Designer: MVRDV & Space Group