From the Masters of Mixed-Use

From the Masters of Mixed-Use

Ben van Berkel’s UNStudio in combination with OR else Landscapes comes out on top as the winner of a competition for a proposed focal point of the new Baumkirchen Mitte development in Munich. The nearly 200-foot tall mixed use structure features 140,000 square feet of office space, as well as 60,000 square feet of contemporary apartments. As for the exterior, horizontal rings of balcony and outdoor space are complimented by a larger, multipurpose green area that takes advantage of the expansive roof space.

0 Designer: UNStudio

Shanghai's LightScraper

Shanghai’s LightScraper

Situated in the middle of a lake in south-east Shanghai, the SH Fish building serves as the focal point among 5 other proposed structures. The circular shape of the the floor plans was determined in relationship with the waterfront, giving it a 270° lake view inside. Thanks to its unique location at the tip of the peninsula, the design is reminiscent of a lighthouse. In much the same way, it serves as a beacon for anyone visiting this cultural hub.  

0 Designer: UA Studio7

Squeezed In

Squeezed In

Kenji Ido’s Tamatsu House in Osaka, Japan is wedged in an urban, mixed-used area of small factories and office buildings that coexist in lines of very vertical structures! A major problem with this type of close-construction is the sparse amount of natural light able to enter the house, thereby making an already small space seem smaller. To counteract this issue, a clever mixture of skylights and inclined walls break up both the space and incoming light. So effectively, in fact, that you’d have almost no idea the entire house is a mere 1000 square feet!

0 Designer: Kenji Ido

Alpine Chic Shelter

Alpine Chic Shelter

Let’s say you’re lost in the wilderness, exhausted from a mountain excursion, about to freeze your a$$ off in the snow. What would be better than happening upon a warm, cozy shelter to protect you from the elements? How about one that’s architecturally AWESOME. That’s precisely what the Huba shelter is-  a life-saving sanctuary designed with an entirely new style we’re dubbing “alpine chic.” Check out the interior!

0 Designers: Michal Holcer & Malgorzata Blachnicka

Shell to Dwell

Shell to Dwell

Jerusalem is known for its vertical communities that climb from hillside to hillside. This proposal for the area applies the modernist concept developed in the Bauhaus school in Germany in the 1930′s which is based on five principles, including separation of the walls from the building frame to create a free standing shell. Here the traditional constructive elements become a camouflage for the building frame rather than a part of the structural frame of the building. Take a tour after the jump —>

0 Designer: Ofir Menachem

Japan's Own Giant Ferris Wheel

Japan’s Own Giant Ferris Wheel

Remember that movie Contact starring Jodie Foster as the atheistic SETI scientist who gets a second chance at climbing aboard a space craft of alien design when the first one was blown up by a crazed fundamentalist? Remember who built the second space craft? Japan! It was futuristic, hi-tech, and less hodgepodge looking than the original. I digress, even the movies know when Japan goes big, they do it better. Like building their own ferris wheel that would rival the London Eye in scale and design.

0 Designer: UNStudio

Proof that Less is More

Proof that Less is More

To say that Igor Sirotov’s Frame house is minimal doesn’t begin to do it justice! Everyday interior elements like seating, beds, lighting and tables are few in number but full of interesting and thoughtful textures and materials, making them a perfect foreground to highlight the steel, wood and concrete canvas. A stunning example of minimalism, the Frame house proves it’s not about what’s inside, it’s about what’s not!

0 Designer: Igor Sirotov

An Architectural Makeover Down Under

An Architectural Makeover Down Under

This winning bid for the redevelopment of Melbourne’s historic Flinders Street Station transforms the landmark into a modern 21st century transport hub while retaining its best known heritage features & buildings to reflect the spirit of the original design. The new social hub on the banks of the Yarra River will include a public plaza, amphitheater, marketplace, & permanent home for arts & cultural festivals, as well as a public art gallery that pays tribute to the indigenous life & culture to whom the area was significant.

0 Designer: HASSELL + Herzog & de Meuron

Obvious TAXI Station

Obvious TAXI Station

How about a taxi stand that offers a waiting lounge, office space, personal cabins for drivers, lavatory, changing room, storage area, kitchen and resting area! Sounds utopia but plausible, thanks to the universal language and modern architecture incorporated. Electrical and lighting systems are assembled within the installation floor, which is hidden, between ceiling and the roof. Moreover a system is in place to collect rainwater and use it within the infrastructure. Very Impressive!

0 Designer: Hakan Gürsu

High-security without that prison-feel

High-security without that prison-feel

UNStudio’s aim in designing the new laboratory and offices for the Japanese pharma-co Astellas in Bio Science Park was security of the scientific research center without sacrificing a pleasant, open working environment. To achieve this, the structure integrates the security concept inclusively with the frame of the building serving as an unconcealed enclosure. At the center is a courtyard surrounded by glass facades that provide sufficient daylight and transparency into each of the 3 work areas.

0 Designer: UNStudio

Dragon Scale Tower

Dragon Scale Tower

The SOHO Hailun Plaza in Shanghai is 33 stories of multicolored, multifaceted facade that moves and changes depending on the viewers position, giving it a breathing, dragon-scale like aesthetic. Located at the intersection of two metro lines, the tower and its series of smaller mixed-used pavilions direct the flow of commuters and organize outdoor space for a variety of different urban activities.

0 Designer: UNStudio

Modern Trade by the River

Modern Trade by the River

The Yongjia World Trade Centre aims to create a new image for the WTC brand as well as a unique symbol for the new riverside city of Wenzhou. Set in the dense economic zone along the coast of Southeast China, next to the Yangtze River Delta region, the riverfront landscape is the unifying element in the overall design. The 5 towers that make up the center include top-floor residences, hotel suites, shopping/commercial areas, and of course, high-end offices for trade and businesses.

0 Designer: UNStudio

Live Media Scrapers

Live Media Scrapers

The design of UNStudio’s proposal for the Central Business District in Tongzhou, China is a dynamic composition created by introducing asymmetry in plan, orientation, clustering and facade treatment. This build-up of asymmetries has a far-reaching urban effect while simultaneously relating to users on a more personal scale. Six towers form three lively groups which interact according to a layered choreography that extends both below and above the surface.

0 Designer: UNStudio